Nutricionizam

Izvori u hrani i biološka važnost vitamina D

Vitamin D

Vitamin D je naziv za skupinu spojeva topljivih u mastima čija je bitna fiziološka uloga kontrola razine kalcija i fosfora u organizmu. Najvažnija dva fiziološka oblika vitamina D su ergokalciferol (vitamin D2) i kolekalciferol (vitamin D3). Kolekalciferol se proizvodi u koži nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti. Vitamin D iz prehrambenih izvora ima slabiju biološku iskoristivost. Aktivan oblik vitamina D se zove kalcitriol (1,25-dihidroksikolekalciferol). Pri optimalnim uvjetima naša koža sintetizira 10,000-20,000 IU vitamina D (kolekalciferola) u 30 minuta.

sunce vitamin DIako je sunce važno za sintezu vitamina D, potrebno je ograničiti izlaganje kože suncu i UV zračenju solarija. Preporuča se izlaganje lica, ruku, nogu ili leđa suncu od 5 do 30 minuta, između 10 i 15 sati, najmanje dva puta na tjedan.

Preporučeni dnevni unos vitamina D iznosi 15 µg ili 600 IU za djecu i odrasle do dobi od 70 godina. Odnosno, 20 µg ili 800 IU za osobe starije od 70 godina.

Vitamin D – izvori

Prirodni izvori vitamina D su riblje ulje, srdela, losos, tuna, maslac, jetra, žutanjak, žitarice, sirevi, gljive, mlijeko i mliječni proizvodi. Plava riba, posebice srdele i skuše, sadrže veće količine vitamina D, dok ga rakovi, školjke i bijela riba sadrže u tragovima. Vitaminom D bogate su i haringe, losos i bakalar te ulje bakalara. Žumanjak većeg jajeta sadrži otprilike 37 IU, odnosno 0.9 µg vitamina D. Čaša mlijeka sadrži otprilike 98 IU odnosno 2.5 µg vitamina D.Vitamin D izvori Unos namirnica koje sadrže vitamin D potrebno je pravilno rasporediti kroz dan.

Kada je riječ o dodacima prehrani i obogaćenoj hrani vitamin D je dostupan u dva oblika: D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Prema nekim istraživanjima je utvrđena manja učinkovitost vitamina D2 pri visokim dozama. Kao dodatak prehrani, vitamin D3 se na tržištu nalazi u formi gela, praha (u kapsulama i tabletama) te u obliku spreja ili kapi, većinom u dozama od 400 IU.