Šarene boje jeseni osim krajolika mogu ukrasiti i naše tanjure. Sezonsko voće i povrće je uvijek najprikladniji izbor za obogaćivanje prehrane upravo onim nutrijentima za kojima organizam prirodno žudi. Hladniji periodi sa sobom često donose razne vrste prehlada, gripa i sličnih bolesti. Zbog toga je jesen idealan period da organizmu pružimo dodatnu pomoć u jačanju imuniteta.
Jabuka
Stara izreka „An apple a day keeps a doctor away“ nije nastala slučajno. Jabuke spadaju u namirnice koje se definitvno mogu pohvaliti raznovrsnošću načina na koje se mogu uklopiti u svakodnevnu prehranu. Zbog nutritivnog statusa povoljno djeluju na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Fitokemikalije kojima je jabuka bogata imaju povoljan učinak na smanjenje rizika od raznih vrsta karcinoma. Jabuke možemo jesti svježe, dodati ih u smoothije, piti kao cijeđeni sok ili pak dodati zdravim desertima.
Cvjetača
Cvjetača, biljka iz porodice krstašica, idealni je prilog raznim mesnim jelima. Od nje se može napraviti i vrlo zdrava povrtna juha. Zbog niske kalorijske vrijednosti i niza benefitnih fitokemikalija može koristiti u nizu recepata koji će u trenu obogatiti svaku prehranu.
Bundeva
Juha ili rižoto od bundeve u trenu će podići nutritivni profil obroka. Bundeva ili buča izrazito je bogata antioksidansima i betakarotenima, vitaminom C i E. Također, bundeva sadrži niz spojeva koji imaju povoljan učinak na zdravlje srca i krvožilnog sustava, očiju te probavnog sustava. Uz to, dobra je za smirenje te čvršći san.
Prokulice
Prokulice su bogate betakarotenom, vitaminom C i K, kalcijem, fosforom, kalijem i folacinom. Pomažu u postizanju optimalnog lipidograma budući da pomažu u smanjenju udjela tzv. „lošeg“ kolesterola.
Kupus
Kupus je povrće kojeg odlikuje obilje vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) sa povoljnim učinkom na zdravlje. Dodatni benefit ove namirnice je svakako i niska kalorijska vrijednost koju sadrži. Idealna je namirnica za podizanje imuniteta, a istovremeno povoljno djeluje na zdravlje probavnog sustava. Možete ga konzumirati kiselog ili sirovog, u oba slučaja će ispoljiti povoljan učinak na zdravlje i nutritivni status.
Mandarina
Mandarine, bogate vitaminom C i A te folnom kiselinom idealna su namirnica za svježi međuobrok. Jedno serviranje predstavlja otprilike tri komada, ovisno o njihovoj veličini. Uvrstite ih u svoj dnevni jelovnik kako bi na efikasan način osnažili imunitet.
Šipak
Šipak, koji je bogat vitaminom C, kalijem, flavonoidima, pektinima, voćnim kiselinama, blagotvorno djeluje na probavni i mokraćni sustav, jačanje imuniteta i zdravlje kože.
Šipak možete u prehranu uvrstiti u obliku osvježavajućeg, ugodno kiselkastog čaja koji pomaže protiv umora i iscrpljenosti te olakšava prehladu, vrućicu i gripu.