Nutricionizam

Izvori u hrani i biološka važnost vitamina B1

Vitamin B1

Vitamin B1 je vitamin topljiv u vodi, a naziva se još tiamin. Osnovne funkcije uključuju njegovo sudjelovanje u raznim reakcijama proizvodnje energije te u reakcijama sinteze DNA i RNA molekula. Važna uloga uključuje i održavanje živčanog sustava gdje je potreban u obliku tiamin trifosfata. Ima ulogu u provođenju živčanih impulsa te prijenosu iona. Dugotrajan nedostatak ovog vitamina u organizmu uzrokuje specifično oboljenje, beriberi.

Nedostatak vitamina B1 je čest u zemljama gdje se prehrana većinom sastoji od ugljikohidrata, ali s malim udjelom ovog vitamina (obrađena riža). Neadekvatna prehrana, povećan unos rafinirani ugljikohidrata općenito može uzrokovati nedostatak ovog vitamina. Stanja koja uzrokuju povećane potrebe za vitaminom B1 su naporno fizičko vježbanje, stres, vrućica, učestala diareja i povraćanje, trudnoća, dojenje i rast u pubertetu te poremećaj u radu bubrega. Uzimanje diuretika također može dovesti do nedostatka zbog povećanog izlučivanja ovog vitamina urinom.

Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 1,2 mg, a za žene 1,1 mg.

Vitamin B1 – izvori

Biljni izvori vitamina B1 (tiamina) su: pivski kvasac (najbolji izvor), šparoga, špinat, suncokretove sjemenke, grašak, rajčica, patlidžan, prokulica, kelj, cvjetača, krumpir, naranče, orašasti plodovi, mekinje, lan, integralne žitarice, zob, gljive. Intergralne žitarice sadrže više tiamina nego obrađene žitarice, jer se tiamin većinom nalazi u vanjskim slojevima zrna i u klici koji se uklanjaju tijekom obrade namirnice.
Životinjski izvori vitamina B1 uključuju: svinjetina, tuna, jegulja, iznutrice (goveđa, svinjska i pileća jetra) i jaja. U većini životinjskih tkiva, tiamin se javlja u obliku tiamin monofosfata, tiamin difosfata i tiamin trifosfata. Najčešći oblik je tiamin difosfat.

Što se tiče dodataka prehrani, vitamin B1 se nalazi u većini multivitaminskih pripravaka, no može se naći i kao zaseban vitaminski pripravak u raznim oblicima kao tablete ili pastile u formi tiamin hidroklorida ili tiamin mononitrata. Postoje također dva sintetička oblika vitamina B1 koji su topljivi u mastimai imaju važnu ulogu liječenju nedostatka vitamina B1 u alkoholičara.

Velik dio vitamina B1 se gubi tijekom proizvodnje bijelog brašna i riže te proizvoda od bijelog brašna. Upravo iz tog razloga, ovim vitaminom se obogaćuje bijelo brašno, žitarice, tjestenina i riža.