Nutricionizam

Izvori u hrani i biološka važnost vitamina E

Vitamin E

Biološki najaktivniji oblik vitamina E je α-tokoferol. Općenito, vitamin E djeluje kao jak antioksidans te zaustavlja proces oksidativnog stresa u organizmu do kojeg dolazi oksidacijom masti. Upravo iz tog razloga ima važnu ulogu u poticanju imunosnog sustava te spriječavanju razvoja mnogih bolesti. Također služi za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, kože, neurološkog i reproduktivnog sustava. Vitamin E spriječava razgradnju vitamina A i C te povećava bioiskoristivost vitamina K. Nedostatak vitamina E može utjecati na nedostatak vitamina B12.

vitamin E antioksidansVitamin E – izvori

Prehrambeni izvori tokoferola su pšenične klice, koji su ujedno i najbolji izvor, palmino i ricinusovo ulje, orasi, bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta, šparoge, brokula, rajčica, voće (avokado, papaja, kivi, kupine) i zeleno lisnato povrće (špinat, kelj). Također, tokoferoli su pronađeni u algama i nekim kvascima, a malo ih ima u životinjskim organima (jetra, bubrezi) i jajima. U biljnim tkivima tokoferoli se nalaze zajedno s karotenoidima i nezasićenim masnim kiselinama.

Preporučeni dnevni unos iznosi 15mg. Stabilan je u prisutstvu topline, a uništavaju ga kisik, UV zrake, ranketljive masti i soli željeza. U previsokim dozama može biti toksičan te ometati metabolizam drugih vitamina i utjecati na sporo grušanje krvi.

Sintetički α-tokoferol ima puno manju biološku dostupnost od prirodnog. Dolazi u tekućem obliku i obliku tableta, kapsula te u obliku praha koji se može pomiješati sa vodom ili sokovima. U kategoriji obogaćene hrane, vitamin E se najčešće dodaje žitaricama za doručak.