Vitamin A ima raznolike uloge u organizmu od kojih su posebno važne uloge u funkciji vida, uloge u procesu optimalnog rasta i razvoja te reprodukcije. Također sudjeluje u razvoju kosti i zubiju te u organizmu djeluje kao jak antioksidans. Stabilan je na svjetlu te otporan na toplinu i uobičajene načine kuhanja. Osjetljiv je na kisik, dehidraciju, vrlo visoke temperature te UV zrake. Kada govorimo o vitaminu A zapravo govorimo o skupini spojeva, odnosno o retanolu i njegovim metabolitima, retinalu i retinoičnoj kiselini. Važno je znati kako organizam glavninu vitamina A dobiva pretvorbom β-karotena i drugih karotenoida u retinal. Oni se potom enzimskim reakcijama pretvaraju u retinol (biološki aktivni oblik vitamina A).
Vitamin A u hrani životinjskog podrijetla se dobro apsorbira te ima bolju iskoristivost , dok je iskoristivost i apsorpcija vitamina A iz hrane biljnog porijekla nešto manja.
Preporučeni dnevni unos iznosi 900 RAE za muškarce i 700 RAE za žene. RAE jesu jedinice koje se odnose na µg (mikrograme) ekvivalentne aktivnosti retinola. Budući da tijelo pretvara sve prehrambene izvore vitamina A u retinol, 1 µg fiziološki dostupnog retinola je ekvivalentno sljedećim količinama iz prehrambenih izvora: 1 µg retinola, 12 µg beta-karotena i 24 µg alfa-karotena. Kada je riječ o dodacima prehrani tijelo pretvara 2 µg beta-karotena u 1 µg retinola.
Vitamin A – izvori
Najbolji prehrambeni izvor vitamina A je ulje riblje jetre, no nalazi se u voću i povrću u obliku karotenoida. Većina tamnozelenog lisnatog povrća i tamnožutog/narančastog povrća (špinat, kelj, mrkva i bundeva) i necitrusnog voća (marelice, breskve i mango) sadrže značajne količine β-karotena. Izvori u hrani životinjskog podrijetla uključuju iznutrice, žumanjak, govedinu, teletinu, ulje riblje jetre i mliječne proizvode (mlijeko, mliječni jogurt, svježi sir, maslac i tvrdi sir).
Kada je riječ o dodacima prehrani vitamin A je na tržištu uglavnom prisutan u obliku retinola, retinil-acetata ili retinil- palmitata. Česte su i kombinacije retinola i β-karotena.