Kako uživati u delicijama bez osjećaja krivnje?
Druženja s ljudima koje volimo, blagdani i blagdanski domjenci, poslovne večere, službena putovanja i ostale prigode često utječu na povećan kalorijski unos. No, vrlo često nakon takvog povećanog kalorijskog unosa, osobu prati osjećaj krivnje uz koji se nameće pitanje: kako uživati u delicijama bez nametnog osjećaja krivnje? Kako zadržati isti konfekcijski broj? Da bismo spriječili prejedanja u vrijeme posebnih prigoda za Vas smo pripremili par jednostavnih savjeta kako cete “prevariti” svoj um i pritom se dobro zabaviti.
Savjeti za sprječavanje prejedanja
Prvi topli savjet
Prije no što počnete jesti, zamišljajte 30 puta kako baš to jelo unosite u usta i žvačete. Iznenadit ćete se kad primjetite da ste zbilja i pojeli manje pripremljene hrane. Rezultati istraživanja su potvrdili da ponavljano zamišljanje unosa hrane smanjuje naknadni stvarni unos te iste hrane jer smanjuje želju za tom hranom. José Manuel Fajardo, andaluzijski pisac, je s pravom napisao: „Najveći uspjeh u kuhinji je ispuniti svoj trbuh maštom“.
Drugi topli savjet
Unaprijed odlučite koje ćete slijedove jela jesti. Od pet slijedova na jelovniku, birajte najviše tri. Dokazano je kako ljudi doista jedu više kada im je ponuđeni širi izbor nego u slučaju manjeg izbora. Naime, kako se određeno jelo konzumira, žudnja za tim jelom progresivno pada. Ta se pojava naziva senzorska specifična sitost. Svima nama je dobro poznato kako smo potpuno siti s mesom i krumpirom na tanjuru, ali uvijek imamo još jedno slobodno mjesto u želucu za desert. Zato pripazite pogotovo ako se nađete ispred “švedskog stola”.
Horor švedskog stola
Osjećaj “horor švedskog stola” možemo ublažiti s par jednostavnih pravila:
a) skenirajte cijeli švedski stol prije nego uzmete tanjur u ruke. Uzmite si dovoljno vremena da vidite što je ponuđeno, što je interesantno, a što spada pod svakodnevni menu. Samim time dajete si vremena, birate, povećavate, ali i smanjujete želju za određenim namirnicama/jelima.
b) procjenite koliko ste zaista gladni. Ukoliko samo želite isprobat pojedino jelo, u sebi prilikom svakog uzimanja jela glasno recite: “Ja nisam gladan, ovo mi je samo da probam.” Primijetit ćete da ćete manje zagrabiti.
c) ukoliko ste gladni držite se pravila 3 slijeda jela. Pokušajte sa svakim tanjurom pola tanjura napuniti povrćem. Društvo će primijetiti da jedete te Vas neće zadirkivati da ste na dijeti.
d) jedno od jako bitnih pravila je da postoji red čekanja prilikom uzimanja jela, NAGLAŠAVAM : TO NE ZNAČI DA SA SVAKIM KORAKOM UZIMATE ONO ŠTO SE PRED VAMA NUDI, već pričekajte. Ne zatrpavajte tanjur.
e) desert – ako ste odlučili probati desert/e, ograničite si količine. Pokušajte ostati na jednom kolaču. Pohvalite gazdaricu, zatražite recept. Ako vam nude još kolača prebacite fokus na povrće s komentarima: “.. hvala, al ja ću uzeti još tikvica, prefine su. Ili, vrlo rado, al malo me sad napuhnulo povrće, pa ću malo pričekati, pa kasnije, hvala.”
Mislim da je bitno da naglasimo da se na domjencima i sličnim prigodama često prejedamo ne zbog nas samih već i zbog naše nemoći da se suprotstavimo pritisku društva u kojem se nalazimo. Društvo često hranu izjednačuje s ugodom i uspjehom samog druženja.
Treći topli savjet
Oči su gladnije od želuca. Obratimo pozornost na pribor za jelo. Čak i boja tanjura utječe na količinu hrane koju ćemo pojesti. Ako želimo pojesti manje, jelo ćemo poslužiti na tanjuru čija je boja u kontrastu s bojom samog jela. Primjerice, bakalar na bijelo možemo poslužiti na tanjuru crvene boje. Suprotno, zgodan trik kako pojesti više salate je taj da ju poslužimo u zelenoj zdjeli. Ipak, valja naglasiti jednu stvar. Nije potrebno brinuti o hrani koju jedemo na posebnim prigodama, već kakve su nam općenite prehrambene navike kroz godinu. Ponekad si možemo priuštiti malo veći kalorijski unos od uobičajenog, ali samo ako on nije pretjeran. Za temelj treba imati prehrambene obrasce koji slijede smjernice pravilne prehrane.Važno je mijenjati svijest o dosadašnjem načinu prehrane kako biste se osjećali ugodno i ostali u sjajnoj formi. Vaša će ljepota ujedno biti i odraz unutarnjeg zadovoljstva.